Om klubbspecifikationer

Många specifikationer påverkar klubbans egenskaper och här listas dem viktigaste.


Loft

Loft är träffytas vinkel på klubborna. En driver har t ex 10,5 graders loft och en modern järn-7 har runt 30 grader. Mellan varje järnklubba skiljer det ca. 3-5 grader.

Lie

Lie är vinkeln mellan skaftet och klubbhuvudet. Vinkeln skiljer sig lite mellan klubborna, men har stor betydelse för den rena bollträffen. Det skiljer en halv grad mellan klubborna i setet och en modern järn-7 har en lie-vinkel på 62,5 grader. I allmänhet ska korta personer ha en flackare lie och längre personer en brantare lie genom hela setet.

Påverkan

Om du är högerspelare och har järnklubbor med för flack lie-vinkel hamnar bollarna oftast till höger. Tån på klubbhuvudet fastnar vilket gör att klubbhuvudet öppnar sig. Om förhållandet är omvänt och är för upprätt, går hälen i backen med bollar till vänster eftersom klubbhuvudet stänger sig.
Anpassning av loft har inte så stor betydelse för järnklubbor. Där i mot kan man se över specifikationerna om du upplever att två klubbor går lika långt, eller om man har råkat skada klubban. Loft har där i mot står påverkan för drivers. Många har för lite loft för att få ut maximal verkan. Med rätt loft och lie kan det göra en stor skillnad för din runda.

Svingvikt

För att mäta denna specifikation krävs det en svingviktsvåg. Vågen mäter fördelningen av den totala vikten mellan klubbhuvudet och resten av klubban. Graderingen har bokstäver, där varje bokstav har ett singeltal. Ett typiskt järnset för herrar har oftast D2 och för damer gäller C8. Mellan dessa set skiljer det sig 4 svingvikter. Svingvikten påverkar klubbans tröghet, vilket påverkar hastigheten, samt svingtempo, vilket påverkar förhållandet mellan bak- och nedsvingen.

Grepp

Det finns en hel uppsjö av grepp. Material, konstruktion, färg, vikt och storlek är några specifikationer att välja mellan. Greppets friktion och storlek påverkar ditt grepptryck. Slitna och gamla grepp har oftast tappat friktionen, vilket gör att du undermedvetet håller hårdare. Grepptrycket ska vara löst och ledigt för maximal hastighet. Hastighet ger längd!

Skaft

En uppsjö med grepp och en hel ocean av olika skaft. När det diskuteras skaft så handlar det mest om flex, längd, vridstyvhet och vikt. Den här sidan skulle inte räcka till om vi skulle kartlägga all fakta kring skaft. Men för att klargöra lite grand så finns det t ex ingen standard för skaftens specifikationer. En tillverkare till en annan har annorlunda syn på styvheten (flex). Samma skaft kan ha olika specifikationer om det är ”original” eller om den sitter på din nyinköpta driver från ett känt märke. Inget är rätt eller fel så länge det fungerar, men om det inte fungerar så kan det vara idé att titta lite närmare på alternativ.

Skaftlängd har nog störst påverkan när det gäller dagens moderna drivers. Notera att snittlängden på PGA touren är 44,5 tum och i butiker hittar du drivers som ibland är en bit över 46 tum. Med en kortare driver är det lättare att repetera svingen och du får renare bollträffar, vilket ger bättre precision och oftast längre slag.